V OKURCE SE ZRCADLÍ SKROMNOST PŘÍRODY  
11.04.2014  Josef Čáp     

Nejlepší zelenina je maso, to tvrdila v minulosti šlechta, a kdo by si byl kdy pomyslel, že tento slogan na hony vzdálený pravdě, přetrvá až do dnešních dnů.

O tom, jak je konzumace masa pro člověka prospěšná, se mohly takříkajíc na vlastní klouby přesvědčit mnohé šlechtické rody. Dnou, čili nemocí králů, byli ve středověkých dobách nejvíce postiženi zámožní lidé, v jejichž stravě převládalo maso. Zatímco chudina přežívající na obilninových kaších, neměla ani potuchy, jakou nepředstavitelnou bolest způsobuje záchvat dny. Tento článek nemá nikoho nabádat k vegetariánství, jde spíše o to, zamyslet se nad jednostrannou potravou, která v podobě masa a masných výrobků u současné populace, bohužel stále převládá. Pokud naše stravovací návyky zavčas nezměníme, stane se z dřívějšího všežravce nepřirozený masožravec, který pro nedostatek potravy nakonec vyhyne! Když snížíme spotřebu masa, bude naše společnost zdravější tělem, myslí i duchem! Je to skutečně pravda? To můžete posoudit z následujících řádků...


Zázrak jménem okurka

Jedna středně malá (salátová) a neloupaná okurka dodá organismu následující živiny: 26 mg vápníku, 28 mg fosforu, 1,2 mg železa, 6 mg sodíku, 168 mg draslíku, 260 I.U. vitaminu A, stopová množství některých vitaminů skupiny B-komplex (tj. například tiamin, riboflavin a niacin), 12 mg vitaminu C a 13 mg hořčíku, něco málo boru a chloru. Kromě bílkovin, stavebního kamene života, poskytuje dostatečné množství enzymů, které zmírňují otoky očních víček a regulují obsah vlhkosti v pokožce. Někteří poradci působící v oblasti zdravé výživy se domnívají, že po dlouhodobém užívání okurkové šťávy, vypadá suchá pokožka elasticky, a to kvůli přírodním olejům, jež se nacházejí v každé slupce této plodiny. Okurky jsou nejen zdravé a chutné, ale můžeme z nich vyrobit přírodní insekticid odpuzující mravence a šváby, dočteme se v babských radách.

Konkrétně tento recept: Když na hodinu namočíte proužky z okurkových slupek do okurkové šťávy, potom tyto slupky vysušíte ve vyhřáté troubě na 200 stupňů, a usušené rozdrtíte v kuchyňském robotu spolu s bobkovým listem, který byl stejným způsobem macerován v okurkové šťávě, vznikne netoxický, ale hlavně účinný prášek proti zmiňovanému hmyzu. 

Vědci nedávno prokázali, že pravidelná konzumace okurky kladně působí na kardiovaskulární systém, snižuje vysokou hladinu cholesterolu a cukru v krvi, ovšem bez vedlejších účinků předepisovaných farmak! Především v západních zemích se zvýšil výskyt dny, bolestivého onemocnění, které postihuje okolo 1-2 % lidí na celém světě. Má se za to, že tento nárůst způsobuje nevhodné stravování (vyšší konzumace masných produktů), což vede k nahromadění kyseliny močové, která je primární příčinou revmatických a jiných zdravotních potíží. 

Okurka blahodárně hydratuje, omlazuje a potlačuje stárnutí, mimo toho pročišťuje trávicí systém, což funguje jako spolehlivá ochrana proti artritidě i dně. V tomto směru můžeme hovořit o účinné prevenci proti mnohým kloubním chorobám. Tahle zelenina zmírňuje pálení žáhy, snižuje překyselení organismu. Vědci taktéž zjistili, že v okurkách jsou obsaženy protirakovinné látky, které brzdí růst nádorů prostaty, prsu, dělohy a vaječníků. 

V České republice má cukrovku přes 800 000 lidí, tento počet se však neustále zvyšuje, proto je nárůst diabetu ve zdravotní sféře označován za epidemii 21. století. Představte si, že se v okurce vyskytuje hormon, který tělo potřebuje k tomu, aby vzniklo dostatečné množství využitelného inzulínu. Okurka má glykemický index 0, tudíž je to velice vhodná potravina nejen pro diabetiky. Pakliže jsou tyto informace pravdivé, o čemž nás přesvědčují leckteré vědecké studie, proč si tedy nedopřát tyhle výjimečné plody častěji? 



Univerzální lék a poživatina z darů naší země

S okurkou se setkáváme v legendě o Gilgamešovi, který byl králem Uruku asi v 26. století př. n. l. Okurky pocházejí z Asie, odkud se dále rozšířily do celého světa. Na této zelenině si pochutnávali již staří Egypťané a Indové, kteří v horkých letních měsících využívali chladivých účinků osvěžujících okurek. Do Evropy se dostaly patrně v šestnáctém století, a to díky zámořským plavbám, jenž umožnily tomuto kontinentu se setkat s jejich léčivými účinky, přičemž nikdo netušil, že se jednou stanou neodmyslitelnou součástí české i slovenské národní kuchyně. Málokdo ví, že se v době morových epidemií, okurky používaly jako lék proti černé smrti. 

Okurky patří k zásadotvorným potravinám, tj. potrava, která by měla tvořit podstatnou část zdravého jídelníčku, asi osmdesát procent. Také poskytují lidskému ústrojí, kyselinu listovou, která pomáhá při krvetvorbě a dělení buněk, zvláštní význam má pro normální růst a vývoj plodu. Nedostatek této kyseliny listové (vitamin B9) může dokonce zapříčinit tzv. megaloblastickou anémii. Zelená barva okurky nám o sobě prozrazuje, že je tento plod zdrojem chlorofylu, který napomáhá zdravému prostředí v zažívacím traktu. Chlorofyl je ve své podstatě přírodní deodorant, který odstraňuje zápach z úst a zklidňuje bolest v krku. Zbavuje tělo škodlivých látek, posiluje funkci jater, zlepšuje přenos kapacity kyslíku, urychluje hojení, léčí střevní potíže a infekce, vzdoruje všem buněčným mutacím.

Okurky obsahují téměř 95 procent vody, značné množství draslíku, který přirozenou cestou odvodňuje organismus. O draslíku je známo, že zajišťuje prakticky veškeré funkce a procesy v lidském těle. Zásadní měrou se podílí na přesné funkci kardiovaskulárního systému, snižuje krevní tlak (při jeho nedostatku může dojít až k poruchám srdečního rytmu), rovněž stabilizuje nervovou soustavu. Okurková semínka jsou zas cenným zdrojem vlákniny, která působí v zažívacím traktu podobně jako kartáč a zrychluje peristaltiku střev. Příjem vlákniny bychom neměli v žádném případě podceňovat, protože její nedostatek stojí za vysokým počtem onemocnění rakoviny tlustého střeva, ve kterém drží Češi smutné prvenství. 

V ČR spotřebuje denně jedna osoba zhruba 11-15 g vlákniny, což je polovina doporučené denní dávky. Dostatečný přísun vlákniny pomáhá při hubnutí i zachování ideální hmotnosti. V naší zemi bojuje polovina dospělých obyvatel s nadváhou a 20 procent jich je obézních, o dětské obezitě ani nemluvě. Není na čase, abychom do našeho jídelníčku zařadili více čerstvé zeleniny s dostatkem vlákniny. Co třeba okurky?

Na co všechno lze využít okurky?

Domnívám se, že okurky jakými jsou hadovka či nakládačka, patří bezesporu do denního jídelníčku, neboť je to vynikající zelenina, kterou se vyplatí pravidelně pojídat, už kvůli všem prospěšným látkám, jenž tahle nenápadná plodina nabízí. V jednoduchosti je síla, tohle rčení zvlášť platí pro plody okurek, jejichž dužina se skládá z více jak z 95 procent vody, 2,5 procenta cukru a minerálů. V této nashromážděné (živé) vodě, čili v okurce, se vyskytují nejen minerály a vitaminy, ale také různé druhy enzymů, kupříkladu enzym „erepsin“, co štěpí bílkoviny, zabíjí bakterie a parazitující červy. Není okurka kvůli těmto popsaným účinkům, klenotem přírodní zahrady? Pokud by měl ještě někdo pochybnosti o okurce, tak jen stručně připomenu její všestrannost, která svou uzdravující schopností předčí leckterá léčiva. Ano, o tomto plodu lze vskutku prohlásit jen jedno: „V okurce se zrcadlí skromnost dokonalé přírody.“

Účinky a pozitiva okurek

* Okurková slupka chrání srdce, protože obsahuje látky s antioxidačními účinky.

* Působí protinádorově, to prý vyvolávají hořké látky v okurkách, které brání nádorům v
   jejich růstu.

* Zabíjí bakterie, to má na svědomí enzym „erepsin“.

* Zbavují tělo škodlivin, čistí ledviny i orgány odvádějící z těla moč. Z tohoto důvodu jsou 
   vhodné pro lidi trpící dnou.

* Fungují jako přírodní pleťové tonikum. Vitamin E v okurkách, chrání buňky před 
   volnými radikály. Osvěžuje a zároveň zklidňuje pleť.

* Podporují přirozené hubnutí, jelikož zabraňují přeměně škrobů na tuky. Tento účinek 
   zaručuje kyselina tartarová.

* Zasytí a dávají žaludku pocit plnosti, proto jsou nejvhodnějším pomocníkem při 
   redukčních dietách.

* Okurková semínka jsou důležitou vlákninou, která čistí zanesená střeva (je známo, že
   zanesená střeva jsou původcem téměř všech zdravotních potíží). Poskytují jednoduchou 
   prevenci proti zácpě a jiným střevním neduhům.

* Šťáva z okurek posiluje pružnost a kvalitu vlasů.

* Popáleniny od slunce či solária, uklidní (ochladí) plátek z okurky.

* Bolest hlavy nebo očí, zmírní obklad přiložený na čelo či oční víčka.

* Okurková šťáva potlačuje bolesti ledvin a močového měchýře. Podporuje správnou 
   činnost těchto dvou orgánů.


Doma připravená okurková šťáva...

Dvě středně velké salátové okurky by měly dát množství šťávy odpovídající jednomu a půl šálku (1 šálek = 0,23 litru). V obchodě zakoupené okurky doporučuji předem omýt mýdlem, slupka je tím zbavena chemických postřiků a nemusí se proto loupat, jinak bychom se zbavili chlorofylu a jiných vitálních látek. Okurky nakrájíme na kostičky a namixujeme, zalijeme neperlivou vodou. Do této šťávy přidáme ještě jeden, případně dva vymačkané citrony či limetky. Z takto připraveného nápoje vznikne léčivý elixír, který výborně chutná a osvěžuje. Co více ještě dodat? Ať žije příroda a její nenapodobitelné plody!



-konec-