CO BUDEME JÍST V 21.STOLETÍ?
04.03.2013   Josef Čáp   

Polovina z toho, co sníme, udržuje na živu nás, druhá polovina lékaře. Tohle egyptské přísloví je zvlášť v těchto hektických časech výstižné. V současnosti jsou průmyslově zpracované potraviny zbaveny těch nejdůležitějších minerálů, vitaminů, ale i vlákniny, což se promítá do celkového zdraví dnešní populace, která je v posledních letech stále více churavější. Proč asi? Kromě ochuzené stravy, pokud budeme pojídat chemií otrávené potraviny: „Čaj s pesticidy, rýži s obsahem olova, ryby zamořené rtutí a radiací, konzumní sůl nahrazenou technickou solí, vajíčka s dioxiny, uzeniny infikované listerií, polotovary s obsahem zkaženého masa, kakao falšované dřevitou hmotou, sušenky ochucené jedem na potkany, zmrzlinu se substancí hubící vši, a mnoho různých éček vylepšující chuť hmoty tvářící se jako jídlo atd.“ nelze se potom divit tomu, že počet civilizačních nemocí strmě stoupá vzhůru!

Kvalitních potravin je nedostatek!

Události posledních týdnů naznačují, že falšované potraviny se stávají denní realitou, která více či méně postihuje celou Evropu, ba co víc, dokonce již celý svět! Skandál zaměněného hovězího masa za koňské, jednoznačně naznačuje, že bezpečných potravin v budoucnu bude neustále ubývat, zatímco těch ochuzených a špatně označených přibývat. Dodavatelé masa místo toho, aby se všem spotřebitelům řádně omluvili, tak svalují vinu jeden na druhého. Slušnost se dnes už nenosí, proto jsou potraviny nutričně ochuzené a drahé zároveň, neboť peníze stojí za vším! Nárůsty cen energií, slabé zemědělské sklizně způsobené proměnlivým počasím, vyčerpaná půda intenzivním obhospodařováním, tohle vše snižuje zisky potravinovému průmyslu a zároveň zavdává důvod k těmto viz nahoře nekalým praktikám s naší potravou. V dalších letech bohužel nelze očekávat výrazné zlepšení tohoto nepříznivého vývoje, což nás utvrzuje v tom, že podvodné triky producentů potravin, jednou dosáhnou ještě větší rafinovanosti, než tomu bylo doposud, jako například u nepochopitelného případu s koňským masem. Neběhá snad ve velkých městech po celém světě, dost pouličních psů či jiných bílkovinných náhrad?! Tušíte správně, co tímto naznačuji! Zatím jsou takovéto spekulace zcela nemyslitelné, ovšem jak hovězí a vepřové maso v celé Evropě neustále zdražuje, kdo ví, čeho se dočkáme za rok?

Jak se chránit před padělky?

Obávám se toho, že aféra s koňským masem je pouhou kapkou v moři, neboť je patrné na předchozích příkladech, že státní úřady pro kontrolu potravin, nejsou schopny podobným podvodům zabránit. Pokud se chcete ochránit před rizikovou potravou, zcela jistě se vyhněte mletým masným výrobkům, ve kterých pak může skončit téměř cokoliv (zkažené maso, drůbeží odpad, koňské či klokaní maso atd.). To samé lze říci o pekařských produktech! Pro zajímavost uvedu, že v krutých dobách byla například mouka nahrazována pilinami nebo dokonce slámou. Není náhodou tato doba v souvislosti s těmito potravinovými skandály, také krutá? Rovněž nelze opominout oficiálně povolené náhražky, které lze taktéž považovat za padělky. Konkrétně umělá sladidla nesmyslně vytlačují po generace dříve používaný přírodní cukr, který se dnes nahrazuje syntetickými sladidly. Jenomže tyhle chemikálie (umělá sladidla) jsou ve své podstatě, obyčejnými padělky bílého a hnědého cukru, s tím rozdílem, že tyto nepřírodní cukry mohou být do jisté míry pro lidský organismus, mnohdy nebezpečnější než koňské maso vydávané za hovězí. Takže syntetické cukry je lépe přenechat těm lidem, co tyto sladidla doopravdy potřebují, čili diabetikům! Představte si, že v českých obchodech nekoupíte, kromě značky ''Znojmia'', která je navíc nejdražší na trhu, sterilované okurky s nálevem, který obsahuje přírodní cukr a není nahrazen umělým sladidlem – respektive sacharinem! Pokud náhodou objevíte jiného výrobce sterilovaných okurek, který do nálevu přidává výhradně řepný cukr, nikoliv sacharin či aspartam, tak mi prosím dejte vědět. 


Nakonec bych zde uvedl citát, který zcela určitě rezonuje s tímto článkem: „ Až bude pokácený poslední strom, až bude poslední řeka otrávená, až bude chycena poslední ryba, tehdy poznáme, že peníze se nedají jíst.


-konec-