Za
posledních
deset let jsme radikálně pozměnili náš
potravinový jídelníček,
který je v mnoha ohledech, daleko více
pestřejší a hlavně
vyrovnanější, než tomu bylo ještě v
nedávné minulosti. Jíme ve
větším množství ovoce a zeleninu,
omezili jsme výrazně tučné maso, na
talíři nám přibylo více ryb, ale i
mořských plodů.
Na
první pohled se zdá, že žijeme dnes oproti
dřívějšku, zdravěji a lépe,
ovšem realita nikterak nepotvrzuje tuto popisovanou
skutečnost! Proč tomu tak je? To si pojďme nyní
rozvést podrobněji.
Vše
není tak, jak na první pohled vypadá!
Reklamou
i jinými marketingovými triky, jsme systematicky
nuceni k tomu, abychom pojídali takové plodiny,
které přinášejí užitek
(zisk) pouze výrobcům potravin, nikoliv však
jejich koncovým spotřebitelům. Budete zřejmě překvapeni z
toho, jakáže plodina je v současnosti
potravinářským lobby upřednostňována
na úkor ostatních, kvůli její
zavedené masové produkci, ale i prospěchu z
neskutečných výnosů.
A to i navzdory tomu, že se stále častěji mluví o
možných zdravotních rizicích,
souvisejících s konzumací
této proklamované plodiny. Čili jaká
rostlina se stala středem takového zájmu a
nesmírné popularity, že ji musíme my
všichni, vědomě či nevědomě vkládat do
našich stravovacích zvyklostí?
Výhodná
je, ale pro koho?
Jde
o nenápadnou luštěninu, jejíž produkce
se zvýšila giganticky, tedy z
dřívějších 17ti na
dnešních 265 miliónů tun!
Možná to někoho překvapí, ale mluvit budeme o
sojovém bobu! Sojové boby totiž
poskytují lidskému organismu celou řadu
prospěšných látek, obsahují
velmi kvalitní bílkoviny a tuky, ale
také spektrum vitamínů B, provitamin A, železo,
vápník, fosfor a značné
množství vlákniny.
Sója dokáže spolehlivě nahradit maso, aniž by
poškozovala cévy. Podle odborníků na
zdravou výživu jde o plodinu budoucnosti, která
je vhodná nejen pro vegetariány, ale
také pro celou lidskou populaci, neboť výrazně
snižuje obávaný cholesterol a vysoký
krevní tlak.
Proto
se nelze divit tomu, že se ze sóji
vyrábí mnoho různých produktů, tj. -
sojové mléko, maso, mouka, olej, tofu,
omáčky, krémy, lecitin a mnoho jiného.
Ovšem druhá tvář této tzv.
perspektivní plodiny, už není tak
růžová, jak bychom mohli očekávat.
Opomenu-li tu smutnou skutečnost, že kvůli sóji
mizí drasticky plíce světa (Amazonský
deštný prales), což se mimochodem projevuje
tímto dnešním proměnlivým
počasím, jsou dostupné informace o
této plodině v rozporu se vším, co je
nám o ní oficiálně
předkládáno. Je proto víc než
smysluplné uvést zde i některá fakta,
která nemusí zcela korespondovat s
dosavadní představou o blahodárnosti
této tradiční asijské rostliny.
Rizika o
kterých se nemluví!
Sojové
boby jsou špatně stravitelné, neměly by je proto
jíst malé děti do jednoho roku. Sója
patří k potravě jenž vyvolává
silné alergické reakce (co stojí asi
za celosvětovým nárůstem
dnešních alergií?) a v
jiných případech může způsobit neplodnost u mužů.
Vědci z King’s College v Londýně zveřejnili, že
sója uvolňuje látku podobnou ženskému
pohlavnímu hormonu – genistein, který
má sice protirakovinné účinky, ale
zároveň snižuje kvalitu mužského spermatu.
Pokud
je tato vědecká studie pravdivá, tak jde o velice
alarmující zprávu, protože kromě
vegetariánských jídel a
klasické asijské kuchyně, je sója
součástí všech možných
potravinových příměsí.
Masný průmysl přidává sóju
téměř do všeho, tedy i do párků,
klobás, tlačenky, prostě do všeho nač
pomyslíte.
Stopy sóji nalézáme dokonce v
cereáliích, majonéze a
margarínech. Na laciném sojovém oleji
pečeme i smažíme, takže ani pekárenský
průmysl se nevyhýbá této dnes již
strategické surovině. Farmaceutický průmysl
není taktéž žádnou výjimkou
a využívá dosytosti sóju, jako velmi
laciné suroviny při výrobě
nespočetných léčiv.
Jaké
potraviny neobsahují sóju?
Některé
výzkumy neskrytě přiznávají, že
sója se nachází ve více než
sedmdesáti procentech všech produktů v
maloobchodní síti a rychlého
občerstvení. Sójou jsou krmena
hospodářská zvířata, ale i
chovné ryby, a proto tak snadno proniká do
našeho potravního řetězce. K těmto
závažným informacím musím
ještě doplnit, že neplodnost u mužů dnes představuje
celosvětový problém, který ohrožuje
samotnou existenci člověka!
Třeba nejde ani o
náhodu, kdo ví? Navíc sója
poškozuje štítnou žlázu a
vyvolává dnu, neboť je zdrojem velkého
množství kyseliny močové. Jakmile objektivně
zvážíme všechny tyhle
popisované argumenty, vyvstává
nám tu zásadní otázka:
„Proč máme sóju v našem
jídelníčku, vědomě i nevědomě vlastně
pojídat?“ Nestává se
náhodou sám člověk, do jisté
míry taktéž tím nepřirozeně
sójou krmeným lososem na rybí farmě?
KONEC
REKLAMA