Poměrně často se
setkáváme s tím, že jsme ze
všech stran vybízeni k tomu, abychom se zdravě
vyživovali, přesněji řečeno, více jedli ovoce a zeleninu,
rovněž dostatečně pili. Takže pokud mluvíme o
potravinách, tak bychom si měli uvědomit, že je tedy v
zájmu každého, aby se zajímal o to, co
bude nebo nebude jíst. Ale i kdybychom se drželi těchto
doporučení, tak to ještě neznamená, že
děláme to nejlepší pro své
zdraví, protože v tomto 21. století se může
poměrně zdravá potravina proměnit v cosi, co obsahuje
nepřirozené látky (chemii), které sice
nikoho okamžitě neusmrtí, ale mohou člověka natolik
poškodit, že jeho imunitní systém
selhává, což vede k tomu, že jsme permanentně
nemocní.
Místo toho, abychom žili, tak jenom
přežíváme, musíme se od
narození až do konce svého života
neustále z něčeho uzdravovat, čili doživotně
léčit! Tento stav není pro lidskou bytost
nikterak ideální, neboť tohle není
osud člověka.
Bohužel, ale takový je obraz dnešního
světa! Takže se nabízí otázka, co
jíst a pít (?), když je téměř
vše znečištěné chemií,
kterou z nějakého důvodu lidstvo produkuje.
Dokáže se civilizace obejít bez chemie,
zvlášť když jsou stopy
chemikálií již nějakou dobu
součástí našeho
jídelníčku? O tom, co je nám
vydáváno za zdravou výživu,
popřípadě jaká prospěšná
strava je před námi záměrně tajena, jako
první se o tom můžete dozvědět právě zde.
Dokonalý jed zabíjí jistě, ale dlouho!
Podle žebříčku
nejzdravějších a
nejdůležitějších potravin na světě,
patří jahody k těm
nejprospěšnějším
poživatinám, které se vyplatí zařadit
do jídelníčku. Mimochodem jahody v
této tabulce skončily na druhé pozici, a to za
první čistou vodou, které není na
tomto světě mnoho, protože tato civilizace si přestala nesmyslně
vážit vody, a to jako symbolu věčného života,
který chrání Matku živitelku před
smrtí a nehostinnou pouští. Jahody se
staly nejoblíbenějším ovocem na světě,
a navíc jsou velice zdravé, neboť
obsahují poměrně mnoho manganu, a díky tomuto
stopovému prvku podporují funkci enzymů a
látkovou výměnu.
Draslík v jahodách přispívá
k čištění organismu. Jahody jsou zdrojem
organického železa, proto podporují krvetvorbu.
Červené barvivo v jahodách (antokyany a karoten)
chrání pleť před volnými
radikály a ultrafialovým
zářením. Antokyany snižují
syntézu cholesterolu v játrech, tudíž
působí jako silné antioxidanty. Jahody
zvyšují produkci moči, tím
podporují vylučování kyseliny
močové, která je hlavní
příčinou kloubního onemocnění - dny a
dnové artritidy. Kvůli těmto prokazatelným
účinkům, se jahody dostaly až na samý vrchol
indexu nejzdravějších potravin, jenž byl sestaven
americkými vědci.
Ovšem musíme si uvědomit jedno: není
jahoda jako jahoda! Pakliže se tyto úžasně sladké
plody ocitly na tomto seznamu nejzdravějších
potravin, tak šlo nepochybně o vypěstované BIO
jahody, které nebyly ošetřeny postřikovou
chemií. Co tím chci říct? Pokud
nemáte přístup k jahodám, jenž
pocházejí z vlastní
zahrádky, pak nelze tyto plody považovat za
zdravé a prospívající
ovoce, protože v tomto případě je tomu naopak! Než si
kupované jahody vložíte do úst, měli
byste o nich vědět, že jsou ošetřené
různými chemickými postřiky
„jedy“ kterým je lépe se
vyhnout, pokud je vám život drahý! Na
velkých plantážích jahody totiž
trpí plísní šedou, ta
dokáže zničit jejich veškerou úrodu. Z
tohoto důvodu se musí ošetřovat
různými chemickými přípravky,
čímž jsou převážně pesticidy.
Jahody se musí rovněž přepravovat,
tudíž absolvují dlouhé cesty do skladu
a do obchodu, proto se musí ještě ochraňovat
stabilizačními postřiky, které
zabraňují jejich rychlému kažení, než
se dostanou na pult k prodejcům. A tak spotřebitel obdrží
dokonale červené, ba přímo
výstavní jahůdky,
vypadající čerstvě jako po sklizni. Jenomže tyto
jahody se k nám dopravují z velkých
vzdáleností, třeba z Jihoafrické
republiky, takže musíte uznat, že musí něco
vydržet, když si chcete na nich v zimním období
pochutnat. Přesně takhle nějak se z těchto
nejzdravějších plodů (jahod)
stává cosi, co bychom mohli s mírnou
nadsázkou označit za: Muchomůrku červenou!
Tato jedovatá houba taktéž
nádherně vypadá, přesto by ji nikdo dobrovolně
nepozřel, že!? Z těchto jednoznačných příčin
nedoporučuji konzumovat importované jahody, které
mohou v tom lepším případě vyvolat jen
silnou potravinovou alergii. Obávám se toho, že
jiné plodiny ze seznamu nejzdravějších
a nejdůležitějších potravin na světě, na tom
nebudou o nic lépe, poněvadž
všudypřítomným
chemikáliím se nelze nikde na světě vyhnout.
Žebříček
nejzdravějších a
nejdůležitělších potravin:
1. Čistá voda
2. Jahody
3. Borůvky
4. Mandle
5. Třešně
6. Ostružiny a maliny
7. Pomeranče
8. Rajčata
9. Pistácie
10. Jablka
Pokud obsah nepřekročí maximální
limit, je to zdravé!
Jistě si položíte logickou otázku, jak je
možné, že státní zemědělská
a potravinářská inspekce něco takového
povolí, zvlášť když jsou tyto plodiny
(kvůli chemickým postřikům!) nevhodné ke
konzumaci? Tady v tomto případě se musím ale
našich kontrolních orgánů zastat.
Stále si dostatečně neuvědomujeme, že je naše
civilizace na pesticidech a chemii vůbec, životně
závislá! Kdyby se tyto jedy přestaly
náhle v zemědělství používat,
nepochybně by na tomto přelidněném světě zavládl
hladomor, umocněný nestabilitou a
bezvládím, poněvadž ekologické
zemědělství nedokáže v tuto chvíli
naši civilizaci nasytit.
Tím však nechci tvrdit, že to
není možné! Z tohoto důvodu naše
strava podléhá různým
mezinárodním
vyhláškám a
úmluvám o reziduích a pesticidech v
potravinách, dokonce i v krmivech, jenž našemu
státu striktně nařizují akceptovat tyto
chemické látky v jídle. Jakmile podle těchto vyhlášek a směrnic o
potravinách, nejsou limity u pesticidů a jiných
chemikálií překročeny, nemohou naše
státní instituce proti dovozu
takovýchto potravin nic zásadního
podniknout. Dokud nejsou pesticidy podle těchto
mezinárodních kritérií
porušeny, nehledě na to, že jsou dle selského
rozumu všechny „jedy“ v pokrmech
škodlivé, je z pohledu zákona
takováto strava zcela v pořádku. Littera scripta
manet - co je psáno, to je dáno!
Ve středověku bylo olovo nejčastější
příčinou otrav, dokonce se uvádí, že
olověná vodovodní potrubí se
podílela na pádu říše
Římské. Až jednou přijde jiná doba,
tak budou lidé v budoucnosti šokováni
tím, co všechno mohly potraviny v 21.
století obsahovat, respektive jaké
chemikálie se do jídla našich
prapředků dostaly, což se nepříznivě projevilo na
duchovním růstu této generace, která
se tak otrávila vlastní nadutostí.
Proč biopotraviny v minulosti nikdo neznal?
Zamysleme se nyní nad biopotravinami, neboť to
nám umožní si vytvořit představu o tom, co ve
skutečnosti jíme. Tyto produkty
podléhají taktéž nějakým
směrnicím a nařízením,
ovšem musím poznamenat - daleko
přísnějším
kritériím, než je tomu u běžně
prodávaných potravin. Co znamená slovo
- BIO? Význam tohoto slova se vztahuje k životu: z
řeckého bios = život. Potraviny se
štítkem či označením - BIO,
podávají spotřebiteli informaci o tom, že si
kupuje produkt čistě živoucího charakteru. Už Hippokrates
kdysi prohlásil: „Nechť je tvé
jídlo tvým lékem a tvůj lék
nechť je tvým jídlem.“
Domnívám se, že z tohoto úhlu pohledu,
pakliže má být lidský život před
všemi možnými jedy, co nejlépe
ochráněn, měly by veškeré potraviny
splňovat nároky výše
uvedených biopotravin, tak jako tomu bylo kdysi, než se
začalo jídlo šidit a kontaminovat
různými přídatnými látky
(éčky), aby se posléze mohly přirozené
potraviny s nálepkou BIO, prodávat za
trojnásobné ceny oproti minulosti.
Tím pádem, to co není
bio, je ve své podstatě (ne)bio záležitost, takže
(ne)bio potraviny lze vnímat i tak, že jde o potravu
neprodlužující délku
lidského života. Snad budete souhlasit se známou
tezí, že potraviny jsou živiny určené
výhradně k životu, neboť představují
energetické palivo, bez něhož by člověk existovat nemohl. Z
této perspektivy lze docela snadno vyvodit, že běžně
prodávané potraviny jsou neživou hmotou,
která organismus lidské bytosti
okrádá o délku života, neboli o naději
dožití.
Jakmile něco nepodporuje život, pak to lze s nadsázkou
považovat za jed, jehož úlohou je
usmrcování života. Jestliže se potraviny
dneška staly jakýmsi jedem, nikoliv
lékem, není potom divu, že ročně
umírá 40 milionů lidí po
celém světě na civilizační nemoci,
kterých bude ke všemu ještě
přibývat.
V mnohých svých
článcích o potravinách jsem vždy
upozorňoval na to, že v příštích
letech bude kvalitní stravy zjevný nedostatek,
zejména kvůli moderním trendům
prosazujících se v zemědělství, jenž
vykořisťují zemědělskou půdu na úkor budoucnosti.
Orná půda je přechemizovaná,
postrádá dostatek humusu a
minerálních látek, není
dostatečně odpočatá, a tím se oslabuje. (Pozn.
Zemědělci nechávali dříve pole po několika
sklizních takzvaně ladem.)
Z těchto vyjmenovaných příčin jsou sklizně
zemědělských plodin, každý rok méně
výnosnější, následkem toho
se musí využívat ještě více
chemie, nebo se geneticky modifikují plodiny, aby se
tím předešlo
předpokládanému hladovění, když jsme
to dotáhli tak daleko, že už nás Země živitelka,
nedokáže bez použití syntetických
hnojiv nasytit.
V Evropě a jiných
západních státech se stále
můžeme těšit z přebytku a pestrosti
nabízených potravin, ale jak dlouho tento stav
vydrží? První varovné
příznaky o tom, že jídlo není
samozřejmostí našeho pokroku, dokazuje v
současné době skokové
zdražování zeleniny a ovoce. Přičemž
jiné potravinové komodity, například
drůbeží maso a vejce, díky ptačí
chřipce a vybíjení drůbežích farem,
mohou také nečekaně podražit, a to není
dobrá zpráva pro nikoho z nás, protože
dejme si ruku na srdce, kolik lidí v
naší společnosti a hlavně na úkor
vlastního zdraví, nejvíc
šetří na potravinách? Co
všechno mohou vyšší ceny na
potravinovém trhu způsobit?
Dozvíte se v tomto
souvisejícím článku: http://odrazy-tajemna.wz.cz/Zdechliny.html
Bílý zázrak
Nyní se věnujme tomu, co lze bezpečně
jíst, aniž bychom se museli obávat toho, že jsou
vědeckými výzkumy doporučované
potraviny pro lidské zdraví
zatěžující (viz. jahody
výše). Pohlédneme-li na
uvedený žebříček
nejzdravějších potravin, zjistíme, že
se v něm nenachází kokosový ořech,
který je podle mého badatelského
názoru nejméně zatížen
všudypřítomnou a
kontaminující chemií.
Nebojím se tvrdit, že kokosový ořech je v
současnosti nejčistější a zároveň
nejzdravější potravinou, která měla v
pořadí nejdůležitějších potravin
skončit na druhém místě, místo
výše uvedených jahod.
Co stojí za tím, že se kokosový ořech
nedostal mezi tyto nejzdravější potraviny, to
vůbec netuším! Jedno vím ale jistě,
kokosový ořech, tedy jeho dužina, je studnicí
mnoha prospěšných vitaminů, stopových
prvků a látek s blahodárným vlivem na
naše zdraví. Původ kokosové palmy lze
jen stěží vypátrat, ale
předpokládá se, že jejím domovem byla
jihovýchodní Asie. Využití
kokosové palmy je vskutku všestranné,
protože nám poskytuje mnoho produktů, jež jsou u
spotřebitelů v oblibě.
Z nektaru květů cukrové palmy se produkuje
kokosový cukr, ten je zdrojem minerálů a
mnohých živin, taktéž velkého
množství zinku či železa a antioxidantů. Z
cukrové palmy se vyrábí
pálenka - ARAK, která je svým
aróma podobná tuzemskému rumu. Z
vláken kokosu se zase dělají lana, rohože,
koberce, obaly, atd. Kokosová smetana, mléko či
voda, to jsou další výrobky, jimž
vděčíme kokosovému ořechu za jejich existenci.
Z kořenů kokosovníku ořechoplodého se
vyrábí barviva, ústní voda
či lék proti úplavici. Kmeny a listy palem
slouží k výrobě sandálů, nebo jsou
využívány jako stavební
materiál. Ve starověkém jazyce sanskrtu, byl
kokosovník nazýván - KALPA VRIKSHA,
což lze přeložit jako strom, který poskytuje životu
vše potřebné. Tento název je opravdu
výstižný, poněvadž kokosový ořech
obsahuje tekutinu (kokosovou vodu) k uhašení
žízně, dužinu bohatou na vlákninu,
minerály a vitamíny.
Kokosová voda obsahuje dostatečné
množství hořčíku, jeden litr poskytuje cca 300 mg
magnesia, tj. doporučená denní dávka
pro dospělého. O hořčíku bychom měli určitě
vědět, že třetina Čechů trpí nedostatkem tohoto
důležitého minerálu. Nedostatek
hořčíku se nejčastěji projevuje svalovými
křečemi, urputnými migrénami a častou
únavou. Na kokosové vodě je
zvlášť pozoruhodné, že její
složení je téměř identické s
krevní plazmou, tudíž se v Pacifiku během
druhé světové války, často
využívala jako transfúze a zdroj plazmy pro
zraněné vojáky. Kromě toho ochlazuje
lidské tělo a posiluje metabolismus, čímž se
zlepšuje krevní oběh.
Získaná voda z nedozrálého
kokosového plodu obsahuje proteiny, karbohydráty,
nasycené tuky, vápník,
křemík, fosfor, hořčík, chlór,
draslík, síru, vitaminy - B1, B2, B6, B3 a C.
Lidé trpící alergií na
laktózu či mléčné proteiny, mohou
bezpečně kokosovým mlékem nahradit
jakékoliv živočišné mléko.
Kokos je z tohoto úhlu pohledu superpotravina, ale i
nedoceněný lék, s nímž lze
léčit mnoho zdravotních neduhů:
záněty, astma, plešatost, bronchitidu,
popáleniny, nachlazení, zácpu,
kašel, ledvinové kameny, podvýživu,
nepravidelnou či bolestivou menstruaci, bolesti zubů,
žaludeční problémy, a jiné choroby...
Tím
však výčet pozitiv nekončí, protože
kokos pomáhá i při těchto
zdravotních problémech:
trávicí a
žaludeční problémy
prevence před nemocemi srdce,
snižuje krevní tlak
udržuje správnou
hladinu cukru v krvi
prevence před rakovinou prostaty,
prsu, ale i střev
vhodný při
ledvinových kamenech, chorobách jater,
žlučníku, chronické pankreatitidě
podporuje
lepší obranyschopnost organismu a
zvyšuje imunitu
udržuje vlhkost v pokožce,
tvoří její ochranu podobně jako lidský
maz
je účinný
proti virům, bakteriím, plísním,
kvasinkám a jiným mikrobům
udržuje kostru těla zdravou,
tvoří prevenci před zánětem kloubů
je vhodný při
anémii (chudokrevnosti)
důležitý je
také pro zdraví prostaty
má
antivirální a
antibakteriální efekt (MCT)
silně potlačuje kvasinky,
plísně, kandidu (candida albicans)
stimuluje metabolismus,
pomáhá při diabetu, nadváze,
poruchách štítné
žlázy
používá se
při léčbě podvýživy
Mějme na paměti, že tohle nenápadné
ovoce skrývá pod nedostupnou skořápkou
- skutečný zázrak, který v těchto
přechemizovaných časech poskytuje svým
konzumentům nejvyšší možnou kvalitu a
čistotu, kterou u jiných plodin garantovat nelze.
Především kvůli tomu, že je kokosový
ořech obdařen touto nepropustnou skořápkou, do
níž nemohou proniknout látky
otravující vzduch či vodu, a díky
tomuto přírodnímu obalu, je kokosová
dužina dokonale chráněna před kontaminací
této doby jedové!
Na kokosových plantážích
se nepoužívá žádných
chemických postřiků, protože kokosové palmy jsou
třicet metrů vysoké a hlavně vůči různým nemocem
odolné stromy, jenž nepotřebují
zvláštní péči.
Kokosové palmy jsou odolné nejen proti
škůdcům a nemocem, ale i proti cyklónům,
silnému větru a dešti. Jejich kořeny
sahají až do osmimetrových hloubek,
vyvrácení palmy je tak z tohoto pohledu velice
vzácným úkazem!
Strouhaný kokos - na co si dát pozor při jeho
nákupu?
Je pravdou, že do strouhaného kokosu mohou
mnozí zpracovatelé (výrobci)
přidávat konzervanty a barviva, které
degradují veškeré účinky
bílého zázraku – kokosu.
Nicméně, není nezbytně nutné vždy
kupovat strouhaný kokos v bio kvalitě - který je
dražší, ale je zapotřebí věnovat
pozornost převážně tomu, co je napsáno na obalu
toho či onoho produktu. Jakmile je na takovém
výrobku uvedeno; produkt obsahuje oxid siřičitý a
siřičitany, tak jej nekupujte!
Asi nejlepším možným
doporučením je nákup celého
kokosového ořechu, neboť pod tvrdou skořápkou
nalezneme chemií nedotčenou dužinu, kterou si lze snadno
nastrouhat. Myslím si, že nikdo neprohloupí, když
investuje do svého zdraví a do něčeho, co je
zcela přírodní aniž by se toho dotkla
chemie.
KONEC
REKLAMA