Okurková
slupka chrání srdce, protože obsahuje
látky s antioxidačními účinky.
Působí
protinádorově, to prý
vyvolávají hořké látky v
okurkách, které brání
nádorům v
jejich růstu. Zabíjí
bakterie, to má na svědomí enzym
„erepsin“.
Zbavují
tělo škodlivin, čistí ledviny i orgány
odvádějící z těla moč. Z tohoto důvodu
jsou
vhodné pro lidi trpící dnou. Fungují
jako přírodní pleťové tonikum. Vitamin
E v okurkách, chrání buňky před
volnými radikály. Osvěžuje a zároveň zklidňuje pleť. Podporují
přirozené hubnutí, jelikož zabraňují
přeměně škrobů na tuky. Tento účinek
zaručuje kyselina tartarová. Zasytí
a dávají žaludku pocit plnosti, proto jsou
nejvhodnějším pomocníkem při
redukčních dietách. Okurková
semínka jsou důležitou vlákninou,
která čistí zanesená střeva (je
známo, že
zanesená střeva jsou původcem téměř všech zdravotních potíží). Poskytují jednoduchou prevenci proti zácpě a jiným střevním neduhům. Šťáva
z okurek posiluje pružnost a kvalitu vlasů.
Popáleniny
od slunce či solária, uklidní
(ochladí) plátek z okurky.
Bolest
hlavy nebo očí, zmírní obklad
přiložený na čelo či oční víčka.
Okurková
šťáva potlačuje bolesti ledvin a
močového měchýře. Podporuje správnou
činnost těchto dvou orgánů. |