Znáte ten pocit, kdy se
vám během jízdy autem nečekaně ozve bolest
břicha, která je nepříjemným
připomenutím toho, že vaše
nedávná pochoutka nebyla zrovna
čerstvá? Žlučník vám
dává najevo, že ta pochoutka nebyla
úplně zdravá. Ale co kdybych vám řekl,
že existuje naděje na záchranu? Ano, právě
limonády by mohly být klíčem k
vašemu žlučníku a celkovému
zdraví. Zní to neuvěřitelně, ale pokračujte ve
čtení, protože vás čekají
zajímavé objevy a možnosti, jak si
užívat osvěžující nápoje
bez obav o vaše trávení.
TROCHA HISTORIE
Původně se limonáda
vyráběla z
citronové šťávy, vody a sladidla,
a byla oblíbeným
osvěžujícím nápojem zejména
v horkých klimatických
podmínkách. Postupně se limonáda
rozšířila do dalších
částí světa a začala se připravovat z
různých citrusových plodů nebo
dalších příchutí.
O limonádě, tedy o tomto nápoji, jsem se
dozvěděl, že byla vyrobena v Persii
(dnešním Íránu). Slovo
„limonáda“
pochází z arabského výrazu
„limun“
nebo „laymun“,
což znamená citron. Nicméně, blíže k
pojmenování limonády má
francouzský výraz „limon“,
který znamená citrón.
V českých zemích se tento název začal
užívat od 50.
let 20. století pro označení
všech nealkoholických nápojů s
jakoukoliv ovocnou nebo jinou příchutí.
První průmyslovou
limonádou, která byla nabízena
návštěvníkům první
průmyslové výstavy v Londýně v roce 1851, byl
výrobek společnosti Schweppe's.
Tahle firma vyráběla bublinkovou limonádu s
použitím sodové vody, cukru a
přírodních citrusových olejů. Jejich
limonáda se stala velmi populární a
firma Schweppe's se stala jedním z předních
výrobců limonády v 19. století.
Schweppe's je tedy stále aktivní a dodržuje
své původní receptury a tradice výroby
osvěžujících nápojů, včetně
limonád, toniku a dalších
nealkoholických nápojů. Je
fascinující, jak tato značka udržuje
své dědictví a pokračuje ve výrobě
oblíbených nápojů dodnes.
Co se týče českých zemí, jako
průkopníka v oblasti limonádového
průmyslu můžeme považovat třebíčského
rodáka Ferdinanda
Kubeše. Byl jedním z
prvních ve střední Evropě, kdo se rozhodl
vyrábět limonády jako
osvěžující nápoj proti
žízni. Jeho továrna nesla název
„Továrna
na vodu sodovou, šumící
limonády a šťávy ovocné -
Ferdinand Kubeš“. Je
zajímavé, že na Moravě se pro limonádu
dodnes používá termín
„sodovka“.
Vraťme se však do nedávné historie,
konkrétně do období socialistického Československa, kde
bylo cokoliv z kapitalistického západu
minimálně podezřelé. Je však
zajímavé, že tehdejší „symbol nepřátelské
Ameriky“ – Coca-Cola
– se navzdory všem těmto okolnostem začala v roce 1968
vyrábět a prodávat. To bylo ve světle
tehdejších poměrů nevídané.
Díky tomuto nápoji se tak kousek
nedostupné Ameriky dostal blíže ke
každému.
Československá republika se tak stala čtvrtou
zemí v tzv. socialistickém bloku, kde se
Coca-Cola vyráběla. Po Maďarsku, Bulharsku a
Jugoslávii to byl další
stát, který měl toto privilegium.
Významnou roli v tom sehrála továrna v Brně-Modřanech,
konkrétně státní podnik Fruta Brno, kde se
tento vzácný nápoj míchal a
plnil do skleněných lahví.
Existuje spekulace, že za
rozhodnutím výroby Coca-Coly u nás
stála potřeba komunistického režimu
najít atraktivní nealkoholický
nápoj, který by nahradil alkoholické
pivo v řízení motorových vozidel,
vzhledem k rostoucímu rozvoji automobilismu.
Nicméně, osobně si myslím, že za tímto
rozhodnutím stojí mnohem
jednodušší vysvětlení. Je
možné předpokládat, že Coca-Cola měla do zcela
izolovaného Československa vnést
relativní pocit svobody, který byl s
nadsázkou spojen s tímto nápojem.
FENOMÉN VĚČNOSTI
Limonáda
je osvěžující nápoj, který
je oblíbený po celém světě. Přestože
je limonáda známa již dlouhou dobu,
její popularita neustále roste a udržuje se jako
jeden z nejoblíbenějších
nápojů. Existuje několik důvodů, proč můžeme hovořit o
fenoménu věčnosti spojeném s limonádou.
Základní recept na limonádu je velmi
jednoduchý a přístupný. Hlavní složkou je
šťáva z citrónu
smíchaná s vodou a cukrem nebo sladidlem.
Tato jednoduchost znamená, že si každý může
snadno připravit limonádu doma a upravit ji podle
svého gusta. Limonáda je také cenově
dostupná a přístupná
širokému spektru lidí.
Dalším faktorem, který
přispívá k fenoménu věčnosti
limonády, je její všestrannost. Recept
na limonádu lze snadno upravit
přidáním dalších
ingrediencí, jako jsou bylinky (například
máta), ovoce (jahody, borůvky, meloun) nebo dokonce alkohol
(v případě koktejlů). Tato všestrannost umožňuje
lidem experimentovat s různými chutěmi a vytvářet
nekonečné varianty limonád.
Limonáda je také spojována s
letními aktivitami a pocitem osvěžení. Je to
ideální nápoj pro horké
letní dny, kdy si lidé přejí
hydratovat se a ochladit. Limonáda je často
podávána s ledem a má
osvěžující, kyselou chuť, která
dokáže osvěžit a povzbudit.
Nakonec, limonáda má i silný
kulturní význam. Je symbolem dětství a
nevinnosti a často je spojována s letními
pikniky, zahradními oslavami a venkovními
aktivity. Mnoho lidí má v sobě nostalgickou
připoutanost k limonádě, což přispívá
k jejímu fenoménu věčnosti. Je to
nápoj, který překonává
časové hranice a zůstává
oblíbeným po celé generace.
I když se v poslední době objevily kritické
kampaně, které poukazují na nadměrné
slazení limonádových
nápojů, což je ve mnoha případech pravda,
musíme si přesto uvědomit, že limonádu bychom
měli pít s mírou, stejně jako
jakýkoliv jiný nápoj. Ne nadarmo se
říká: „Všeho moc
škodí.“
Je
důležité si uvědomit, že pokud bychom měli hodnotit
vše z hlediska zdraví, zůstali bychom jen u
obyčejné čisté vody, která je
nejzdravějším nápojem na světě ve
srovnání s všemi ostatními
výrobky, ale jaký by to byl život, kdybychom si
sem tam nemohli dopřát kulinářské
výstřednosti? Jen tak mimochodem,
příliš sladkou limonádu si
každý může upravit podle svých představ
jednoduše přidáním vody.
NĚKTERÉ MOHOU I LÉČIT
Možná vás
překvapí, že podle moderních trendů, i
přeslazené limonády, které jsou často
zavrženíhodné, mohou v některých
případech pomoci s nečekanými
zdravotními problémy. Přestože
neexistují jednoznačné studie
potvrzující, že limonádové
nápoje mohou uklidnit podrážděný
žaludek, přítomný cukr v těchto
nápojích může za určitých
okolností působit podobně jako jedlá soda,
která dokáže zmírnit
trávicí potíže.
Z toho můžeme vyvodit jediný závěr: Nejkvalitnější
limonády jsou ty, které jsou slazeny
přírodním (řepným) cukrem, nikoliv
syntetickými sladidly a podobně. Koneckonců,
původně byla Coca-Cola navržena jako lék na žaludeční
potíže, nikoliv jako nápoj pro
každodenní spotřebu, na rozdíl od
limonády. Takže pokud se na cestách
setkáte s nečekanými zdravotními
problémy, jako například potíže se
žaludkem, jako první pomoc můžete vyzkoušet
jakýkoliv nápoj obsahující
kolu.
Nebavme se pouze o kolových
limonádách, protože na trhu existují i
jiné druhy limonád, které z hlediska
zdraví stojí za zmínku.
Kupříkladu zázvorová
limonáda s vysokým obsahem zázvoru
poskytuje celou řadu zdravotních výhod, o
kterých bychom měli mít povědomí.
Z různých zdrojů se můžeme dozvědět, že zázvor
může chránit játra před vznikem
rakovinových nádorů. Nicméně
nejnovější výzkumy
prokazují, že užívání
zázvoru jako součásti stravy má
pozitivní účinky při
mírnění nevolnosti způsobené
chemoterapií. Kromě toho zázvor působí
antisepticky, což pomáhá předcházet
potenciálním otravám
způsobeným potravou. V tomto kontextu nás mohou
příjemně překvapit zejména bylinné
limonády, které nejen lahodně
chutnají, ale také
přinášejí zdravotní
přínosy.
MOŽNÁ JSTE NEVĚDĚLI...
V zahraničí se můžete setkat s nepřeberným
množstvím různých druhů limonád,
které stojí za vyzkoušení.
Kupříkladu v sousedním Rakousku je
vyráběna vynikající
limonáda s názvem Almdudler.
Jde o oblíbený
nápoj v této alpské zemi,
zejména pro svou tradiční recepturu a
přírodní složení, což
přispívá k jeho popularitě mezi spotřebiteli,
kteří preferují přírodní a
originální produkty. Tato limonáda je
často spojována s letními aktivitami v
horách a je oblíbenou volbou pro
osvěžení během sportovních a
venkovních aktivit.
Almdudler je také často přítomen na
rakouských festivalových akcích a
slavnostech. Z vlastní zkušenosti mohu sdělit, že
Almdudler může být vnímán jako
osvěžující nápoj, který
může pomoci uklidnit některé
nepříjemné symptomy
žlučníkových problémů. Je
však důležité zdůraznit, že Almdudler
není zamýšlen jako náhrada
za farmaceutická léčiva určená k
léčbě žlučníkových
záchvatů. V případě
žlučníkových potíží je
nezbytné vyhledat lékařskou pomoc a dodržovat
lékařské rady.
Co se týče Rakouska, pojďme se na okamžik zamyslet nad
tím, že Coca-Cola
má zde, v této alpské zemi,
odlišnou chuť než v České republice. Chuť
originální Coca-Coly v Rakousku je
identická s chutí Coly, která byla
prodávána před
rokem 1989. Ale proč tomu tak je? Zjistil jsem, že
složení Coca-Coly prodávané v ČR se
bohužel změnilo. Na rozdíl od Rakouska je česká
Coca-Cola slazena
glukózovo-fruktózovým sirupem
namísto řepného cukru. Tato
levnější náhražka se
vyrábí z kukuřice.
Co je na této změně znepokojující?
Pokud přehlédneme tvrzení
výživových poradců, že konzumace
fruktózy může přispívat k nadváze,
čímž snižuje zdravotní benefity tohoto
kofeinového nápoje, nejvíce
znepokojující je skutečnost, že již nepijeme tu
samou Colu, na kterou jsme byli zvyklí z dětství.
A to je neodpustitelný podvod, který bychom měli
odsoudit. Pokud si tohle necháme líbit, může se
brzy stát, že v naší zemi budou
vyráběny pouze nekvalitní
náhražkové produkty, a to za cenu
originálních potravin.
Což znamená, že pokud si
budeme chtít vychutnat nejen tradiční Coca-Colu,
budeme muset vycestovat do zahraničí, například
do sousedního Rakouska, kde je svět ještě v
pořádku!
Pokud nedojde k nápravě v
této oblasti, je třeba se ptát, zda
nás sametová
revoluce opravdu přiblížila k
západu, nebo jsme jen obelháváni
iluzí, která se tváří, že
jsme tam, zatímco
Husákova Coca-Cola byla kvalitnější
než ta dnešní!
Co
říci na závěr? Je
fascinující, že z článku o
limonádách můžeme hodnotit jak současnost, tak
minulost, a to ve všech aspektech. Proto s jistotou
prohlašuji, že limonády jsou skutečně
fenoménem věčnosti!